Česko pokořilo 1111 registrovaných partnerství!

11.01.2011 20:29

Za čtyři a půl roku (k 31.12. 2010) života možnosti uzavřít registrované partnerství  ji v České republice využilo „magických“ 1111 párů, z toho 786 mužských a 325 ženských.

Ve 116  případech byl jedním z partnerů cizinec nebo cizinka.

31 gay a 35 lesbických partnerství se bohužel dohodlo na zrušení na základě

soudního rozhodnutí. Avšak nadále lze konstatovat, že jde o pouhý zlomek z celkového počtu. Jediným krajem, kde dosud neskončilo žádné registrované partnerství, tak zůstala jen Vysočina.

Jubilejním, tisícím párem se stali dva muži z okresu Louny, kteří svůj partnerský svazek potvrdili před zákonem v ústeckém magistrátu  v rovněž „magickém“ termínu 7. 7. 2010.

 

Poslední půlrok dokazuje, že partnerství je stále žádané

 

V druhém pololetí roku 2010 vstoupilo do partnerství 116 dvojic, 82 mužských a 34 ženských.

19 gayů a leseb si zvolilo zahraničního partnera nejčastěji ze Slovenska, ale také Itálie, Norska, Ruska, Ukrajiny, Kanady, USA, Brazílie, Thajska, Mexika, či Tchajwanu.

12 partnersví zaniklo.

Tyto údaje dokazují, že o registrované partnerství je stále zájem. V prvním pololetí do partnerství vstoupilo 78 stejnopohlavních párů. Ale od počátku druhá část roku vykazuje vyšší počty. Ovšem i ve srovnání s druhým pololetím roku 2009 došlo k nárůstu, protože tehdy bylo zaznamenáno 113 partnerství.

Na čele vstupů do partnerství se  stabilně udržuje Praha (36). Druhým ovšem už je Středočeský kraj (11). Podařilo se mu odsunout Moravskoslezský (9), který předčily i kraje Ústecký a Liberecký (oba po 10). Zájem vzrostl i v kraji Vysočina a Zlínském, které jsou jinak na chvostu statistiky.

 

Moravskoslezský kraj si ponechává smutné prvenství v zániku vztahů v kompletních číslech, došlo k tomu u 13 dvojic, následovaný je s deseti krajem Středočeským a osmi Prahou.

 

Zkušenosti z jednotlivých krajů

 

Jaroslava Vrňáková, vedoucí matriky Magistrátu města Kladno se podělila i jeden zajímavý zážitek: „Zažila jsem moc krásný srpnový obřad pod hradem Okoř. Úžasná zkušenost byla také s TV Markíza, která v pořadu Modré z nebe splnila sen slovenskému občanovi, neboť tam registrace dosud povolena není. Obřad se konal dne 13. listopadu na hradě Karlštejn. Televize to odvysílala první prosincový den večer. Pro mě hodně zajímavé, poznala jsem profesionální tým TV Markíza.“

 

V Hradci Králové, v 7 případech došlo ke změně příjmení jednoho z partnerů, především u ženských párů. Co se týká uzavření partnerství - uzavírají se podle sdělení tamní matrikářky Marie Kohoutové asi půl na půl slavnostním způsobem v obřadní síni a v kanceláři hradeckého magistrátu.

O úsměvné příběhy nebyla nouze ani v Ostravě - podle vedoucí místní matriky Jany Stančíkové: „Pro zajímavost jeden ženský pár požádal o vstup do partnerství v Českém Těšíně v Archeoparku Chotěbuz v okrese Karviná. Bylo to v červnu v poledne, více než 30 stupňů na sluníčku, v přírodě, moc pěkné prostředí, před tím jsme všichni šlapali asi 20 minut po schodech do kopce. Holky byly takové sportovní typy a měly tam dost hostů. Dá se říci, že to byla příjemná změna.“

Hned dodává další zkušenost: „V září loňského roku vstupovali do partnerství muži na zámku v Ostravě – Porubě, zámek pana Statise Prusalise. Měli všechno perfektně připraveno. Obřad probíhal také venku na nádvoří – muži scházeli ze schodiště a nechali si zahrát píseň, kterou sami nazpívali! Na hostinu měli pozváno kolem sta hostů, měli přichystaný perfektní program, krásně vyzdobený sál téměř celý v bílém a bavili se až do ranních hodin druhého dne. Moc pěkné.“

S dosavadní praxí jsou vesměs spokojeny jak jednotlivé páry, které této možnosti využily, tak i matriky. Takže časový odstup dává jednoznačně za pravdu zastáncům tohoto institutu u nás.

 

Jak to všechno začalo?

 

Po mnoha peripetiích a několika pokusech prosadit institut registrovaného partnerství i v České republice zákon nakonec vstoupil v platnost 1. července 2006.

Jako první vstoupili do vztahu po 7 letech společného života tehdy 26letý kuchař Josef a 42letý železničář Karel v obřadní síni ostravského magistrátu. Prvními ženami byly opět v Ostravě 30letá prodavačka Štěpánka a 27letá pekařka Vendulka.

Ze známých osobností do partnerství dosud vstoupili např. zpěvák Pavel Vítek a manažer Janis Sidovský, moderátoři Aleš Cibulka a Michal Jagelka, herec Marcel Vašinka a režisér Miroslav Walter, herec Lumír Olšovský a jeho přítel Pavel Bár a zatím naposledy tanečník Yemi A.D. s  partnerem Jaromírem Smetanou.

Podrobnosti o historii boje za prosazení registrovaného partnerství v České republice najdete v archivu internetových stránek Gay.iniciativa.cz.

 

Odpůrci v čele s Václavem Klausem neměli pravdu!

Existence tohoto institutu s odstupem ukazuje, že argumenty letitých odpůrců registrovaného partnerství u nás, zejména z řad katolické církve, pravicových extrémistů, části ODS a zapřísáhlého odpůrce Václava Klause se ukázaly jako liché a účelové. Slova prezidenta: „Plyne z něho nemalé množství riskantních, nebezpečných a závažných právních důsledků.“ se v žádné z jeho obav nenaplnila, ba právě naopak.

Navíc podpora široké veřejnosti gay a lesbickým párům a uzákonění jejich svazků po několika letech zkušeností podle veřejných průzkumů i nadále sílí (v loňském roce dosáhla 75 %).


V předchozích letech byla vyvolána veřejná debata o budoucí možnosti adopce dětí stejnopohlavními dvojicemi Stranou zelených, zejména ministryní pro lidská práva Džamilou Stehlíkovou.

Po posledních parlamentních volbách ovšem pro politickou reprezentaci zájmy gay a lesbické minority ustoupili zcela do pozadí. Nutno přiznat, že i samotné GL hnutí prochází stavem, který by bylo možné nazvat hibernací. 

 

Zdroj: Milda Šlehofer

—————

Zpět