Marocký soud ztrestal aktéry "svatby gayů"

13.05.2009 09:56

TANGER, Maroko

Homosexualita je v Maroku trestná a hrozí za ni až tříleté vězení. Odvolací soud v Tangeru potvrdil tresty pro aktéry „homosexuálního sňatku“ v Al-Kasr al-Kabír.

Celá aféra, jež už přesáhla hranice Maroka, začala v listopadu 2007. Jednatřicetiletý Fuád Friret se rozhodl, že ve svém rodném městě Al-Kasr al-Kabír uspořádá lidovou slavnost na smíření s duchy. Mladý muž, který se živí jako podomní prodejce alkoholu, nic nezanedbal: na slavnosti nechyběl průvod, alkohol ani rituální porážka černého býka. Asi padesát hostů se sešlo v místním sále, který se obvykle pronajímá na svatby.

Známý showman Fuád se během slavnosti oblékl do ženských šatů a za zvuků orientální hudby tančil se dvěma muži. On sám je ženatý a má dvě děti, připomněl francouzský deník Libération. Několik lidí v sále slavnost natáčelo na kamery mobilních telefonů. Videozáznam už druhý den koloval v mobilech po stotisícovém městě, stejně jako fáma, že šlo o homosexuální sňatek.

Poté co někdo umístil video na sever YouTube, svolali místní islamisté demonstraci. Po městě také začala obíhat petice požadující vyšetřování oslavy „homosexuálního sňatku“. V pátek, v den hlavní modlitby, vyšli věřící z mešit a dav se vydal k Friretovu domu. Když ho rozhořčení islamisté nenašli, zničili alespoň obchod s alkoholem.

Policie sice vandaly zadržela, krátce poté byl ale zatčen i Friret a dalších pět účastníků „svatby“. Desátého prosince pak byli odsouzeni - organizátor dostal 10 měsíců vězení, další obžalovaní od čtyř do šesti měsíců. Všichni byli shledáni vinnými z porušení článku 489 trestního zákona, který trestá „akty proti přírodě spáchané s osobou stejného pohlaví“.

Proti rozsudku už protestovala organizace Human Right Watch (HRW), podle níž byli podezřelí odsouzeni bez hmatatelných důkazů. HRW také varovala, že rozsudek může v Maroku zahájit „vlnu netolerance“. „Hodně lidí pochopilo, že se nechali zmanipulovat. Někteří se dokonce přišli omluvit,“ řekl advokát obviněných Abdulmumán Bujašíja. Ani to ale u soudu nepomohlo.

Zdroj: lidovky.cz

—————

Zpět