Pletysmografie, Metoda měřící sexuální orientaci, tvrdí sexuologové (zdroj Rytmus života) + náš komentář

04.11.2008 10:31

Pletysmografie je metoda, která umožňuje měřit prokrvení orgánů těla, tedy i pohlavních. U mužů se používá falopletysmograf (falus je mužský pohlavní úd), a u žen vulvopletysmograf (vulva je vnější část ženských pohlavních orgánů). „Pohlavní vzrušení se u obou pohlaví projeví prokrvením genitálu,“ vysvětluje náš přední sexuolog MUDr. Zlatko Pastor. „Tento přístroj velmi citlivě snímá tyto průtoky periferními tkáněmi.“

Pacient či pacientka leží nebo sedí a sleduje na monitoru sérii snímků, které se střídají každých 5 až 10 vteřin . Téměř všechny jsou s erotickou tématikou, zaměřenou na různé typy sexuality, ale občas se objeví neutrální na odlehčení, třeba krajina. Speciální sonda, přiložená na genitál zevně, měří prokrvení. Na monitoru se ukáže křivka, která je pak vyhodnocena.

Na přístroji se údajně nedá nic „našvindlovat,“ tkáně se více nebo méně prokrvují bez ohledu na naši vůli. Proto se takové přístroje používají při soudních procesech, kdy pomáhají určovat případné sexuální deviace. Proč se ale podrobují vyšetření běžní lidé?

„Pacienti přicházejí často proto, že tápou ve své sexuální orientaci,“ vysvětluje MUDr. Pasto. „Čistá homosexualita a heterosexualita jsou krajní body, mezitím je celá škála možností. V tom může pletysmograf hodně napovědět. Vyšetření se ale hodí pro všechny funkční sexuální problémy.“

Je příjemné, že existuje pomoc, když se někdo necítí se svou sexualitou v pohodě. Vědět víc o svém těle se vždy vyplatí. I v případě záležitosti zcela soukromé.

Komentář

Tento článek je velice zajímavý, možná málo kdo ví, že taková metoda existuje. Narazily jsme na něj v časopise Rytmus života a zdálo se nám zajímavé umístit ho na naše stránky. Možná bychom zde ale ještě mohly zanechat komentář a naše názory na toto vyšetření.

Už v článku "Otázky a odpovědi - jsem opravdu lesba?" jsme se Vám pokusily nastínit, že zjišťovat svoji sexualitu podle některých dotazníkových testů je velice zkreslující. U této metody to bude jistě trochu o něčem jiném. Pletysmografie je vyšetření u kterého je přímo lékař sexuolog. Měl by tedy naši orientaci určit bez problémů. Avšak sexuolog se zde zabývá čistě tělesnou stránkou! A na to bychom Vás chtěly upozornit. Sexualita se netýká pouze tělesné přitažlivosti ale z velké většiny také psychických sympatií. Setkaly jsme se s mnoha slečnami a my samy jsme jimi také byly, které si pomalu začaly uvědomovat, že je přitahuje stejné pohlaví, sympatie, ostych a zvláštní pocity.

Nedokázaly si však vysvětlit, proč tomu tak je, když je ženské tělo vlastně nepřitahuje... Není jim odporné, to určitě ne, ale klasické ženské křivky, boky, prsa, to pro tyto slečny nebylo ničím vzrušujícím a burcujícím. Sprchovat se spolu s dalšími deseti ženskými, nedělalo takovým holkám problém a nikdy ty ostatní, sprchující se, nepotřebovaly pozorovat. V čem je tedy problém? Může být taková holka opravdu na holky?

Teď budu mluvit ze své vlastní zkušenosti a z informací, které jsem se dozvěděla po spoustě rozhovorech s „holkama na holky.“ Většina sexuologů jistě neví, jak se takový člověk opravdu psychicky cítí a co prožívá, jeho středem zájmu je udělat člověku s danou sexualitou život jednodušší a poradit mu co a jak dělat, on sám však nemluví ze svých zkušeností. My tyto zkušenosti máme a tak se Vám je snažíme předat nebo jen nastínit některé nepochopitelné věci.

Teď tedy zpátky k načatému problému. Já sama jsem se styděla někomu o sobě říct, že jsem prostě na holky. Když už se tak stalo, připadala jsem si nepříjemně v úvozovkách jako „chlap.“ Zvláště, když jsem to prozradila některé ze svých kamarádek. Měla jsem dojem, že si o mě myslí a opravdu to tak často je, že se koukám na holky a (i na ně), okem mužského. To je ale velký omyl. U některých homosexuálních holek tomu tak může být, ale ty tvoří malé procento. „Holka na holku“ se na holku dívá hlavně z psychické stránky, jak na ni ta druhá působí, jak se chová, jaké má rysy v obličeji, jak se obléká nebo jaké má charisma. A dalším důležitým aspektem, nyní už tělesným, je její dotek! To je pro nás velice důležité. Naproti tomu muži, ti, se za ženou otočí, když má prsa až pod bradu a boky co možná nejvíce vykrojené.

U mužů tím důvodem může být právě testosteron, avšak u holek je to něco mnohem upřímnějšího a není to jen takové chvilkové poblouznění, pro něco, co v opravdovém životě vlastně není stěžejní záležitostí. Když se někdo narodí a je vychováván tak, jak je to normální a žije celý život jako heterosexuální, nemusí mít šanci si uvědomit, že pro něj může být něco mnohem intenzivnějšího a přitažlivějšího. Mužské tělo se jednoduše naučí vnímat jako přitažlivé a vzrušující a na ženské tělo tak vůbec nepohlíží.

Pokud se tedy taková sexualita měřit dá, je to určitě velmi zajímavé a možná stojí za to, to vyzkoušet. U některých výsledky o lecčem napoví, ale některým můžou úplně pobláznit hlavu. Proto bych se nestyděla tvrdit, že nejlepším měřítkem sexuality jsou právě opravdové zkušenosti. Jednoduše se to říká, každý jsme trochu jiný, ale je to mnohem lepší, než mít v ruce papír od doktora, ale stále cítit, že je něco v nepořádku.

—————

Zpět