Pět let mohou uzavírat gayové a lesby u nás registrované partnerství

20.07.2011 14:16

Zákon o registrovaném partnerství vstoupil v platnost 1. července 2006. Institut, který konečně i u nás uzákonil svazky stejnopohlavních dvojic svou cestu hledal od roku 1992, kdy jej začalo prosazovat Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) v ČR, nahrazené později Gay iniciativou v ČR, podpořené dalšími gay a lesbickými aktivitami a sdruženími.

Poté, co se podařilo letitou prací gay a lesbických aktivistů na svou stranu získat veřejnost bylo nutné přesvědčit i politickou reprezentaci. Díky odporu části ODS a většiny KDU-ČSL a jejich účelovým a nepodloženým argumentům se dařilo zamítat jednotlivé poslanecké i vládní návrhy zákona.

Zlom nastal v roce 2006, kdy 15. března poslanecká sněmovna zamítla veto zapřísáhlého odpůrce prezidenta Klause a Česká republika se stala první z postkomunistických zemí, které se podařilo registrované partnerství prosadit.

Hned 1. 7. 2006 vstoupili po sedmiletém vztahu do partnerství jako první v ČR v Ostravě v obřadní síni magistrátu tehdy 26letý kuchař Josef a 42letý železničář Karel. Prvními ženami byly opět tamtéž 30letá prodavačka Štěpánka a 27letá pekařka Vendulka.

O dva dny později 3. 7. uzavřeli na hradě Karlštejn registrované partnerství po 20 letech svého vztahu zpěvák Pavel Vítek a manažer Janis Sidovský. Následováni v dalších letech byli známými osobnostmi jako např. moderátoři Aleš Cibulka a Michal Jagelka, herec Marcel Vašinka a režisér Miroslav Walter, herec Lumír Olšovský a jeho přítel Pavel Bár a zatím naposledy tanečník Yemi A.D. s  partnerem Jaromírem Smetanou.

Za pět let možnosti vstoupit do registrovaného partnerství toho využilo 1181 párů, z toho 831 mužských a 350 ženských.

Svůj záměr zůstat v registrovaném partnertví se rozhodlo za tu dobu ukončit jen 89 dvojic, 47 mužských a 44 ženských.

U 126 registrovaných párů byl jedním z partnerů či partnerek cizinec, nejčastěji ze Slovenska, ale v mnoha případech šlo i o velmi vzdálené a exotické země jako např. Izrael, Kuba, Tchajwan, Trinidad a Tobago, Filipíny, Brazílie, Turecko, Malajsie, Austrálie, Kolumbie, Mexiko, Dominikánská republika, Alžírsko, Argentina, Venezuela, Filipínská republika a další.

V prvním pololetí letošního roku do statistiky registrací přibylo 70 dvojic, 45 mužských a 25 ženských, v 10 případech šlo o u jednoho z páru o cizince. Svůj vztah v od 1. 1. do 30. 6. 2011 ukončilo 15 gay dvojic a 8 lesbických.

Obecně lze konstatovat, že uzákonit svůj svazek se rozhodují převážně gayové, ale počet ukončených se z hlediska pohlaví vyrovnává a poprvé mírně převládají muži.

V žádném případě se nenaplnily námitky odpůrců registrovaného partnerství, ale život gay a lesbických dvojic se naopak stal běžnou součástí většinové společnosti.

Kompletní statistika k dnešnímu dni: 2006_2011.png (132,3 kB)

Zdroj: Milda šlehofer

—————

Zpět